دانشمندان بیمارستان زنان بریگهام واقع در بوستون آمریکا ابزاری ارائه دادهاند که منجر به حذف تمامی بافت سرطان پستان حین جراحی و جلوگیری از تکرار چنین عملهای پزشکی میشود.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حدود 40 درصد بیمارانی که جراحی سرطان پستان را از سر میگذرانند، نیازمند عملهای جراحی بیشتری هستند زیرا جراحان حین نخستین عمل، در حذف تمامی بافت سرطانی ناکام هستند.
هماکنون، محققان ابزار جدیدی ارائه دادهاند که به جراحان در تشخیص بهتر بافت سرطانی پستان از بافت عادی کمک خواهد کرد و نیاز به جراحیهای مکرر روی این بافت را کاهش میدهد. سامانه ابداعی، تصویربرداری طیفسنجی جرمی DESI نام دارد و مولکولها را به یونهایی تبدیل میکند که دارای بار الکتریکی هستند.
این سیستم میتواند چنین مولکولهای یونی را با استفاده از جرمشان شناسایی کند و با تحلیل جرم یونها، محتوای نمونه بافت را تشخیص دهد. این ابزار، جریان میکروسکوپی حلال بارداری را روی سطح بافت افشانه میکند تا اطلاعاتی درباره محتوای مولکولی آن به دست آورد. سامانه سپس تصویر رنگی کدبندیشدهای ارائه میدهد که ماهیت و تراکم سلولهای تومور را آشکارسازی میکند.
محققان از تصویربرداری طیفسنجی جرمی DESI برای بررسی توزیع و میزان مواد اسیدی چرب موسوم به لیپیدها در درون بافت سرطانی پستان و بافت عادی 61 نمونهموردی استفاده کردند. این نمونهها از 14 بیمار مبتلا به این نوع سرطان گرفته شده بودند.
در این فناوری از نوعی برنامه نرمافزاری برای مشخصهبندی تومورهای بافت سرطان پستان و شناسایی مرزهای بین بافت سرطانی و سالم استفاده میشود.
میزان دقت ابزار ابداعی با استفاده از شیوههای پاتولوژی سنتی تایید شدهاند و یافتههای دانشمندان امکان گروهبندی بافتهای نرمال پستان و بافتهای سرطانی را فراهم میکند.
جزئیات این مطالعه در مجموعه مقالات آکادمی علوم ملی امریکا منتشر شد.